Лесна рецепта за халва!

За родина на халвата се счита Иран, но за да си похапнете вкусна халва не е необходимо да ходите чак до там. Предлагам ви една проста рецепта за домашна вкусна халва:
Необходими продукти:
20 лешници;
100 г орехи;
100 г белени слънчогледови семки;
160 г брашно;
180 грама захар;
75 мл растително масло;
половин чаша вода;
75 мл сметана.

Начин на приготвяне:
1. На сух тиган запичаме семките, лешниците и орехите. След това ги смиламе с помощта на  кафемелачка.
2. Леко запичаме брашното и  смесваме с масата на ядките и семената.
3. Сипваме водата в тенджера и добавяме захарта, загряваме до кипване. Сиропът е готов!
4. След това добавяме растителното масло и сметаната, и оставяме да къкри няколко минути, като не забравяме да бъркаме!
5. изсипваме в топлия сироп сместта от брашно и счукани орехи.
6. Внимателно се разбърква получената маса с вилица, а след това изсипваме в пластмасова  форма.
7. Поставяме в хладилник за няколко часа - и е готова за сервиране.
Както виждате, да се готви у дома халва не е толкова трудно, колкото изглежда. Дори неопитна домакиня може да се справи!