Шипката - природен еликсир!

Отдавна се уверихме, че не можем да сме здрави и жизнени, ако сме далече от природата. Това е истината, колкото и да не ни се иска да си го признаем. От природната Аптека винаги можем да се възползваме, но все пак трябва да знаем как!
Вълшебната шипка
Шипката е един от най-полезните плодове в народната медицина. Как да я използваме-предлагам ви няколко рецепти  за подсилване, укрепване, как да направим мармалад, сироп, вино...
 за укрепване на организма - една лъжица нарязани плодчета от шипка се смесват с една лъжица кисело мляко и веднага се приемат. Тази проста рецепта подпомага сърдечната дейност, има общоукрепващ ефект и подобрява кръвните показатели.
 сироп -  това е може би най-доброто лекарство против грип. Два килограма шипка се нарязват и заливат с един килограм вода. Престоява два дни. Прецежда се и се вари на силен огън 5 минути с добавени 2 килограма захар. Малко преди да се свали от огъня се добавя 8 г винена киселина. Още горещ сиропа се налива в стъклени тъмни бутилки. Държи се на тъмно и хладно.
шипков еликсир - действа супер подсилващо-Една трета от  трилитров стъклен буркан се напълва с цели плодчета шипка, добавя се 700 г захар, половин пакетче мая за хляб, долива се с вода. След 2-3 дни е готово за консумация.Пие се по всяко време, може да се пие вместо вода. Когато водата свърши същата процедура се повтаря със същите плодове шипка.
Мармалад - шипки, захар, вода са в съотношение 1:1:1. След като шипките се нарежат/без костилките/, два пъти се оставят да кипнат, като водата се изхвърля. Отделно се приготвя сироп вода - захар/1:1/, към който се добавят шипките и се вари докато се сгъсти.
вино - от това вино глава не боли, но затова пък дава големи сили - един килограм шипки се слагат в стъклен дамаджан и се заливат със сироп /7 литра вода и половин кг захар - ври 10 минути/ . Добавя се и 5 г винена киселина. След като изстине със сиропа се заливат шипките. След няколко дни стоене на стайна температура сместа ферментира. На повърхността се образува пяна. Вкусът става приятно резлив и сладък. Налива се в бутилки, които се запечатват. За по-дълготрайно ползване, гърлото на бутилката може да се натопи в разтопен восък.
 Природна Аптека