По пулса един тибетски лечител може да разбере какви деца ще имате!

Един емчи - лама след като чуе биенето на сърцето ви, може да ви предскаже колко ще живеете, какви деца ще имате, какви болести ще ви се наложи да лекувате. Емчи значи лекар, лама-духовно лице. Емчи ламите живеят в манастири. Основните тайни на тибетската медицина се предават от учителя на ученика за около двадесет години.
Тибетските лекари се славят с най-точните диагнози. За това им помага не само пулсът, те задължително използват метода на палпацията на болните органи, знаят всички точки на гръбначния стълб, които са свързани с много органи в човешкото тяло. Използват за диагностига и вида и цвета на езика, очите, дори миризмата на урината. Невероятно е, информацията, която един емчи - лама получава за здравето от пулса. Когато опипва с дясната си ръка лявата ръка на пациента на определени точки, той отчетливо чува работата на сърцето, тънките черва, черния дроб, жлъчката, десния бъбрек и пикочния мехур. Източните лекари се обучават по "Чжуд-ши", чийто автор е много известен тибитски учен Ютог Йондан - Гонпо, живял 7 век. Написан в стихове, за да се запомнят по-лесно, за всеки сезон съответства орган, затова през различните периоди пулсът е различен......
Всеки човек се ражда с три основни вида пулс, сменят се само честотата на ударите и някои други нюанси. Мъжкият пулс е плътен, груб и силен, женскят -тънък и бистър. По вида на вродения пулс на здравия човек, може да се предкажат редица бъдещи събития и дълголетието. Ако мъжът има пулса на жена, това значи, че ще живее дълго, ако жената има мъжки пулс, ще роди знаменит син. Ако и на двамата съпрузи пулсовете им са мъжки, ще раждат само синове, ако и на двамата пулсовете им са женски ще раждат само дъщери. Бездетно ще бъде онова семейство, чиити пулсове на мъжа и жената са коренно различни.
Пулсът на здравия човек за едно вдишване и издишване е около 5 удара, при повече удари е признак за сериозно заболяване и уврежда черния дроб, сърцето и белите дробове. При по - малко от 5 удара също е признак на увреждания, при дебелото черво, стомаха, тестисите жлъчката и пикочния мехур.