За спокойна нощ-чаша прясно мляко и банан!


Пролетта е сезонът когато в организма се извършва обновление на клетките, затова и обмяната на веществата е засилена. Това се отразява и на хормоните, особено се активизира изработването на мъжките и женските полови хормони.
Сезонна авитаминоза, преходът към лятно време и променливият геомагнитен фон са трите фактора, които се понасят трудно от повечето хора. Увеличените потребности на организма и недостатъчните възможности се отразяват зле на организма в това число и на съня. Затова според специалистите, сънят се явява като индикатор на здравословното състояние.
Възрастните най-често се оплакват от безсъние, но не трябва да се забравя, че с годините потребността от сън намалява. Причините за пролетното безсъние се разделят на органични-когато се изострят хроничните заболявания и това не позволява да се спи спокойно и функционални-заради неврози и депресии.
Но все пак всичко се основава на индивидуалните особености на всеки отделен човек. При тези, които се наспиват по-бързо, възстановителните процеси протичат по бързо. Важно е да се спи толкова, колкото изисква организмът. Не е важно колко часа сте спали, важно е да се събудите свежи и бодри. Безсънието не е страшно, не бива да се безпокоим за това, защото при паника мозъкът получава тревожен сигнал и трудно ще превключи на режим заспиване. Дори да не сте се наспали предните вечери, не си лягайте с убеждението, че и тази нощ ще е така, лягайте си с убеждението, че ви очаква пълноценна почивка. Лягането по едно и също време е особено важно. Има и много препоръки от специалисти, които биха помогнали при безсъние. След вечеря излезте на разходка поне за 30 минути, а преди лягане потопете краката си в приятна топла вода, изпийте чаша топло мляко с лъжичка мед или изяжте един банан. След 20 часа не мислете за никакви проблеми. Вземете интересна книга, слушайте любима музика или гледайте забавен филм. От този час до заспиването гледайте като на най-хубавото време, когато никой не може да ви пречи-мечтайте си за хубави неща.