Какво ни състарява!


В последните години все повече се придържаме към здравословния начин на живот, но като се погледнем в огледалото, виждаме, че годинките все повече ни личат. Кои са причините?
Някои от тях:
1.Наистина хапваме си зеленчуци, но не всеки ден, а е добре известно, че богатите на антиоксиданти плодове и зеленчуци най-добре съхраняват младостта, пазейки ни от свободните радикали, виновници за преждевременно стареене и причиняващи рак.
2. физическата активност е най-доброто средство срещу белезите на възрастта. Повече движения - по добър тонус на мозъка, предпазване от обикновените хронични болести, съпътстващи стареенето. Най-малкото което можем да направим за себе си е ходенето пеша, каране на колело, танци....
3. Когато сме млади едно от нещата, което ни поддържа свежи и щастливи е приятелството. Приятелите поддържат младостта, затова поддържайте приятелствата.
4. Стресът. За съжаление той никога не изчезва напълно. Но усещането за стрес, самото състояние е неприятно, засилена е концентрацията на хормоните кортизол и норепинефрин в кръвта, от което се повишава кръвното налягане и се подтиска имунната система. При продължителен стрес се втвърдяват артериите и се свиват областите в мозъка, свързани със запаметяването и настроението. Добро упражнение е дълбокото дишане.
5. Колкото и да обичаме сладкото, трябва да се откажем от него. Освен, че се напълнява от него, кожата са набръчква вследствие на гликозилиране. Захарта в кръвта се свързва с протеините и образува вредни молекули. Резултатът е набръчкана кожа.
6. Един от важните фактори за състаряването е може би желанието и навикът да живеем както в младежките си години. Кое най не ни достига в младостта? Достатъчният сън разбира се.... Недоспиването влияе лошо на здравето. Специалистите го свързват с високо кръвно налягане, диабет, напълняване и преждевременно остаряване. Трябва да превърнем наспиването в един от приоритетите си.