Рецепта за домашно сирене!

Ще споделя с вас рецептата за домашно сирене на моето семейство. Ето и начина на приготвяне:
Рецептата е за 4 литра мляко.
Загрявате до 35 градуса млякото. Сваляте от котлона и добавяте една кафяна лъжичка мая за сирене. Разбърквате много добре и увивате тенджерата с меко одеяло за 4 часа. След това изсипвате подсиреното мляко в тензух/цедилка/метър на метър. Завързвате четирите края и оставяте да се отцежда за 2 часа. Цвикът, който се отделя се запазва за саламурата. Завързва се връв над сиренето, така, че да се изпъни добре тензуха и се оставя още за половин час да се отцеди. След това се поставя в тава и се затиска с тежест-така стои 1- 2 часа.  Маха се тензуха и се поставя в подсолена тава, а отгоре се поръсва със сол. След още 2 часа се нарязва на парчета и се нарежда в съд, залива със саламурата/ на 1 литър -200гр сол/. За да остарее сиренето, трябва да стои в саламурата най-малко 45 дни. Но може да ядете от него веднага щом го нарежете.