Как правилно да поставим в църквата свещ за здраве!

Наближава един от най-светлите празници в Християнството "Възкресение Христово".  Нека подготвим душите си за този дар от Небесата, изпълващ ни със сили да преодоляваме невъзможното, да прощаваме и да обичаме.
Много от нас не вярват в силата на Църквата, молитвата и запалената свещ. Подминават с неразбиране или се подсмихват, гледайки как някой пали свещи и се моли. Това е може би от една страна насажданото ни с години комунистическо отричане на религията и вярата. Но ето как нещо, което не е с Бога и против Бога си отива и загубва.....Компроматите срещу свещенослужители не бива да подронват вярата ни, помислете... и поповете са хора като нас със своите слабости и грешки/ макар да са единици тези от тях, които са съблазнени/. Ние не се кланяме на попа, а на Господа и отиваме в църквата да чуем Божието слово, което нищо не може да опетни и със запалената свещичка ставаме съпричастни и се покланяме пред Божественото и Божествения свят.....
Как да поставим правилно свещ в църквата за здраве?
Църковната свещ има няколко духовни значения:
 - Доброволен принос към Бога и Неговата църква, свидетелство за нашата вяра, човешко участие в божествената светлина и огъня на любовта към светеца пред когото вярващия поставя свещта.


-  Молейки се за себе си, или  за здравето и благосъстоянието на своите близки, като запалим свещ пред иконата на някой светец или светица, ние трябва да назовем името му/й/ и имената на молещия се и близките му. Например: "Света Богородице, спаси нас!" или "Преподобни отец Серафиме, молете се за мен и раба Божий/Иван-моят син/.
Ако поставяте няколко свещи. Най-напред се поставя пред Спасителя, като се казва следната молитва: "Господи Исусе Христе, Сине Божий, помилуй мене грешния."
-  Пред иконата на Божията Майка: "Пресвета Богородице, спаси нас!"
-  Пред избрани светци: "Свети Угодниче Божий/името на светеца/, моли се за мене грешния/или името, за което се молите/."

На Halloween: "Вси светии, молете Бога за нас"
-  Пред животворящия кръст на Христос: Пред Твоя кръст се покланяме Господи, и святото Възкресение Твое славим."
За да почетем иконата, се прекръстваме и покланяме.
-  Ако по невнимание, или незнание поставите свещ за здраве на мястото на паметните свещи за мъртвите, няма място за паника и отчаяние. / Макар врачките широко да разпространяват, че това е начин за правене на магии/ не вярвайте на тези приказки. Според думите на Писанието, "С Бога всички са живи."