Учени откриха нов ретровирус за защита от СПИН!

Учени от САЩ въведоха нов вид генна терапия, която позволява да се направят част от имунните клетки неуязвими за вируса на ХИВ.

Този метод ще позволи да се защити човешкото тяло от заразяване със СПИН или последиците от СПИН  - инфекции.
Появата на защитените Т-клетки  в кръвта на заразените не ги освобождава от вируса на имунодифицита. Но, от друга страна тези клетки ще защитят тялото от срив на имунната система, както обикновено се случва по време на развитието на СПИН.- казва един от авторите на изследването Сара Сойер от Университет в Тексас
Екип, ръководен от Meetyu Portesa от Станфордския университет е разработил нов метод за защита срещу вируса на човешкия имунодефицит. След като разгледали мутации в гените CCR5 и CXCR4, които правят хората неуязвими към вируса, биолози са отделили фрагменти от ДНК и са вградили в тях специален ретровирус.


Методът се състои в това, че ретровирусът замества в нормалните клетки CCR5 и CXCR4 с неуязвимата тяхна версия.
Той също така добавя един или два гена, които съдържат инструкции за изграждане на протеини, които пречат на нормалната работа на вируса на СПИН.
 Според учените, новият метод почти напълно защитава от вируса на ХИВ.

Ефективността на лечението и възможните странични ефекти, биолози ще проверят, изследвайки  кръвта на болни от СПИН. Биолози предупреждават, че продуктът им все още не е готов за медицински цели, според тях е възможно, ретровирусът да проникнне в различни видове клетки и да причини рак и други проблеми. След успешното завършване на тези експерименти, Portes и неговите колеги ще приложат тестове върху животни. Клиничните проучвания се предвиждат след изтичането на 3-5 години.