Сънливостта през деня!

Учени доказаха връзката между значителната дневна сънливост и нивото на витамин D. Най-интересното е, че голяма роля в това играе расовата принадлежност, пише Medical Xpress.

В експеримента са участвали 81 пациенти. Всички те се оплаквали от проблеми със съня и неспецифична болка,  с диагноза "разстройство на съня", в повечето случаи се наблюдавала и сънна апнея. Нивата на витамин D са измерени чрез кръвен тест,( а сънливостта определена със серия въпроси, типични при изследване на ефекта на съня за дневния начин на живот).

Според авторите, това е първото проучване, което да доказва, значимата връзка между сънливостта и концентрация на витамин D в кръвта. Логично е, че расата влияе на тази връзка, защото повишената пигментация на кожата е признат рисков фактор за ниско съдържание на витамин D.

Учените все още не са фокусирали вниманието върху причината за тази връзка. Предходните и сегашни изследвания обаче, показват, че недостигът на витамин D може да доведе до прекомерна сънливост през деня и допринася за хронична болка.