Как да станем по-самоуверени?




Как да стана по-уверен в себе си?
Според вас, кои са повече: самоуверените хора или неуверените в себе си?
Мисля, че по-лесно ще преброим самоуверените, защо ли, защото са със сигурност по-малко. Когото и да попитаме ще каже, че се съмнява в правилността на държанието си, съмнява се дали ще избере правилния човек/независимо дали става дума за любов или прости човешки взаимоотношения/. Съмняват се всички - от обикновения работник до президента на държавата, всеки е несигурен, единствената разлика е в степента на съмнение. Абсолютната сигурност е мания.

Въпреки това, време е да променим отношението си към постоянните притеснения и стрес. Проявата на несигурност и осъзнаването й, е първата крачка към решаването на този проблем и намирането на източника на несигурността.

Според специалистите огромна част от страховете, комплексите и други проблеми се коренят далече в детството. За това огромна роля изиграват родителите и средата в която сме се формирали като личности. Често несигурността е поета подсъзнателно като модел на взаимодействие с околните. В този период на израстване се оформя и самочувствието, част от него се приема от родителите, самоуважението е силно свързано със степента на доверие. Не сте ли забелязали, че колкото повече уважавате даден човек, толкова повече доверието му към вас расте?
Ако един човек има ниско самочувствие, то той винаги има нужда от одобрението на някой друг и по-малко уважава себе си.

Хората с ниско самочувствие винаги се нуждаят от одобрението на някой друг, и по-рядко уважават себе си. Но ако постоянно чакат одобрението на друг, а не го получават, то какво става със самочувствието им - то допълнително се понижава. И при най-малкия неуспех тотално се смачкват. В такъв случай следва, че доверието не е достатъчно за да избегнем несигурността и страха.

Лекарството за неувереността е самочувствието, повдигнете самочувствието си и ще видите един приятен обрат на нещата. Един прост пример за това: Представете си, че сте сред съседи, приятели, дори до някакви важни личности и те ви се възхищават и ви аплодират. Правят ви комплименти, похвали, въобще вие сте голяма работа....В началото е трудно, ще се наложи да си слагате спирачки, но после става увлекателно. Въпреки това не губете връзка с реалността.
След два - три опита вашето отношение към вас, коренно ще се промени, вие го заслужавате.

Може би именно неуверенността ви ще открие интересен път към вас самите.
Ето и някои съвети как да се засили самочувствието и увереността ви:
- Самовнушение
- Започнете да се обичате и уважавате, малко повече от вчера.
- Обърнете внимание на вашите успехи и постижения.
- Плюйте на авторитетите, вие най-добре знаете какво ви е нужно.
- Вземайте решения и бъдете уверен в тяхната правота, поне до момента в който живота не докаже обратното......