Как правилно да мием зеленчуците?



За повечето потребители е достатъчно продуктите да се измият под течаща вода и веднага се слагат на масата. Смята се, че е необходимо да се премахне праха, пясъка, мръсотията и различните микроорганизми. Хората който не се занимават с производство и съхранение на така необходимите за здравето витаминозни плодове и зеленчуци, дори не си представят какви токсични химикали се използват за подобряване на вкуса, вида и защитата от вредители. От друга страна зеленчуците поемат голямо количество пестициди от почвата и въздуха дължащи се на мястото на засаждане-например в близост до магистрали или различни производства.

След като закупим продуктите от пазара или магазина не можем да знаем къде и как са отглеждани и третирани.


Някои от основните правила които е желателно да се изпълняват по време на измиване на плодовете:

1) Измийте плодовете под течаща вода, с помощта на гевгир, с ръцете си.

2) Ако върху продуктите са открити следи от восък или с парафин, трябва да се мият със сапунена вода.

3) Ако човек има някакъв вид алергични реакции, не е излишно закупените продукти да киснат в продължение на един час в студена вода.

4) При купуване на вносни плодове, особено в случаите, когато сезонът още не е започнал още, трябва да се маха цялата кора.

5) Ако след обелване под кората има много жълти петна, тя се изхвърля, тъй като този продукт съдържа много нитрати.

6) Количеството на нитратите в плодовете и зеленчуците както и микробите се премахват като се накисват в солена вода за няколко часа. Вместо сол, може да се използва и аскорбинова киселина.

Необходимо е да се помни, че колкото по-дълго продуктът се преработва, той ще загуби полезните си функции.