Краставицата за здравето!Лечение с краставици!

Всички знаят: краставицата е приятен зеленчук, който може да допълни любима диета, крайно нискокалорична, може да се яде в  неограничено количество.

Килограм краставици съдържа 135 ккал и 950 г вода!
Краставиците са прекрасно козметично средство. Има ли жена, която да не си е приготвяла маска на лицето от краставица? Много вносна козметика в основата си съдържа краставица, и тези маски се считат за едни от най-ефективните. Такава маска освежава кожата, подхранва я, прави я  мека и нежна. При целулит втривайте каша от краставица, тя прекрасно въздейства на този омразен недостатък.

Какви витамини  и микроелементи съдържа краставицата.

Хранителна стойност
калорийност 13,5 ккал
вода 98,5 гг
протеини 0,8 г
мазнини 0,1 г
въглехидрати 2,5 г
Витамини
А 0,06 мг
В1 0,03 мг
В2 0,04 мг
В3 0,3 мг
В6 0,04 мг
В9 4,0 мкг
С 10,0 мг
Е 0,1 мг
Н 0,9 мкг
PP 0,2 мг
Микроелементи
железо 0,6 мг
калий 141,0 мг
калций 23,0 мг
магнезий 14,0 мг
натрий 8,0 мг
фосфор 42,0 мг
хлор 25,0 мг
алуминий 425,0 мкг
йод 3,0 мкг
кобалт 1,0 мкг
манган 180,0 мкг
мед 100,0 мкг
молибден 16,0 мкг
флуор 17,0 мкг
хром 6,0 мкг
цинк 215,0 мкг

моно- и дизахарии 2,4 г
нишесте 0,1 г
диетични фибри 1,0 г
органични киселини 0,1 г
пепел 0,5 г

Лечебни свойства на краставицата. Лечение с краставици!

За полезните свойства на краствицата е говорил още Хипократ. Според легенда, краставиците са се появили в Древна Индия и бързо са се разпространили из целия свят. Древните египтяни, чийто знания и съобразителност са неоспорими, са използвали сока от краставици и розова вода за укрепване на организма. Използвали са сок от краставица като температуропонижаващо при треска, но и при изгаряния.
 През 16 век в Русия, краставицата е била любимо лакомство, утолявала жаждата,  на някои места в Русия са посветени  празници в чест на този зеленчук.
Не съдържа никакви вредни примеси и е подходящ даже за хора с алергии.

Ползата от краставицата

И все пак в какво се състои удивителната полза от краставицата?
На първо място, това е удивителен вкусен зеленчук. Не обременява стомаха и регулира храносмилането.Краставицата съдържа 95% вода,  това означава, че  тя въобще не затруднява задстомашната жлеза. Следователно краставицата е подходяща за лека и полезна диетична храна..Ако човек иска да не натоварва панкреаса трябва да яде краставици и овесени ядки.
 В какво толкова се състои ползата въпреки огромоното съдържане на вода?
Засища глада с минимум калории, запълвайки стомаха и създава чувство за ситост. Не само това: краставичената вода е много полезна-може да разруши много от отровите в организма, тя е естествен абсорбент. Ето защо е полезна за прочистване на организма от токсините натрупани през живота.
И ако пиете сок от краставица всеки ден, то тогава по-малко ще са камъните в жлъчката и жлъчните пътища. Но трябва да се внимава, твърде много сок, може да раздвижи камъните и да се получат усложнения.
Един много важен фактор, който прави краставицата отличен детоксикатор е съдържанието на калийеви и натрийеви йони. Съотношението калий/ натрий е 17:1. И такова високо съотношение, прави краставицата мек, но силен диуретик
Богатото съдържание на калий прави краставицата подходяща за хора със сърдечно-съдови проблеми, особено такива с отоци. Съдържа достатъчно количество  витамини от групата В, витамин С, много ценни минерални вещества, желязо, калций, фосфор.
Прекрасно общоукрепващо действие при туберкулоза и катар на горните дихателни пътища. При туберкулозата е полезна с това, че помага за по-лесното усвояване на протеините. Салатата от краставици към месо или риба е най-удачно.
Краставицата предотвратява заболяване на щитовидната жлеза. 3 гр йод не е много за 100 гр краставица, но затова пък се усвоява напълно.
Подобрява обменните процеси, съдържа инсулиноподобно вещество, нормализира кръвната захар и предотвратява превръщането на въглехидратите в мазнини.
Препоръчва се при колит, високото съдържание на фибри, нежно успокоява възпалението и подобрява перисталтиката. Препоръчва се при спастичен колит.
Сока от краставица перфектно овлажнява кожата, избелва, охлажда, стяга порите, предпазва от слънцето.
Ако кожата ви е склонна към черни точки, три пъти на ден яжте 30 минути преди хранене по една краставица с кората, без сол.
Маска от краставичена каша и коалин прави кожата прекрасна!