Обреди и вярвания на Благовец!

На 25 март е Благовещение!
Според традицията трябва да се направят три неща на този свят ден. Първото нещо което се прави е символично да се прогони зимата и се посрещне пролетта. Хубаво е смяната на сезоните да се посрещне с ястия от коприва. Вторият обред е прогонването на змиите и гущерите, т.е. злото. Третото е паленето на огън. Огънят има очистителна сила, той е земният заместник на слънцето.
Благовещение е свързано с благата вест, когато Архангел Гавраил съобщава на Дева Мария че ще роди Спасителя на света. На този ден според църковния календар са пости, но може да се яде риба.
В българската традиция празникът се нарича Благовец или Зъмски, Змийски празник. вярва се, че змиите и гущерите излизат от леговищата си. Традицията изисква преди изгрев слънце стопанката на дома да премете двора и събере боклука. След това обикаля три пъти като удрят по тенекия и казват: "Бягайте, змии и гущери, че ще дойде Благо и ще ви гони". Ритуалът се прави за да не влизат в дома змии и гущери и да не хапят хората.
От боклука събран се пали огън, който се прескача, за да прогони злото.
На този ден не се обработва земята, не се оре, защото могат да излязат злините от земята. Не се плете, не се шие, защото и конецът олицетворява змията. Пече се специален хляб, който се поставя под прага на къщата. На този ден където има заровено имане там играе син пламък. Затова през тази нощ обикалят иманяри и търсят.
На този ден трябва да си сит и да носиш пари в джоба си, защото ако закука кукувица, така ще ти върви през цялата година.