Кукерите гонят лошите сили и болестите!

Кукерите са обикновено мъже-ергени, преоблечени като зверове, баба, дядо, цар, бирник. Задължително имат маски на лицата и чанове на кръста. Облечени са с кожи с козината навън. Маските им са с дървена конструкция, облепена с мъниста, конци, плат, пайети. Едни от най-старинните маски са с форма на бик, козел, овен. Повечето маски са с две лица, от едната страна лицето е добродушно, а от другата зловещо.
Голямо значение имат цветовете, червеният цват символизира огъня, слънцето, плодовитостта и вечно обновяващата се природа, този цвят е преобладаващ. Белият цвят символизира водата и светлината, черният земята и нейната богиня майка.
Кукерите танцуват по улиците, за да изплашат лошите сили и да пропъдят студа. Извършват се символични обредни действия-оране и сеитба за плодородие и здраве. Всяка кукерска групичка си има водач, който единствен е женен.
Кукерите обхождат всички домове с пожелания за здраве, плодородие и благополучие, като събират подаръци от стопаните/брашно, боб, яйца/. След това играят буйни танци на площада на селото,като раздрънкват окачените по тях звънци....

Кукеровден се празнува точно на сирни заговезни, кукерите са наричани още чауши, бабугери, станчинари, дервиши, сурати или джамалари.