Плащаме в магазина с часовник! Нова технология на PayPass влиза в България!

Ще имаме възможност да плащаме дребни покупки в магазина с часовник, гривна или ключодържател. До броени дни наша банка вкарва и в България новата технология PayPass на Mastercard.
На картата, часовника или гривната само се монтира малка антена, която съдържа цялата необходима информация. Технологията позволява да се пазарува за малки суми без да се налага картата да се вкарва в POS - устройство и да се въвежда пин код, а само се допира до него и така транзакцията е извършена.

PayPas вече работи в 36 държави по света, сред които САЩ, Италия, Турция, Сърбия, Румъния и само в Европа има 73 милиона карти с такава антена.
Лимитът за плащане без пин код у нас ще бъде 50 лева.

За целта на POS устройствата на банките, които ще предлагат услугата, трябва да се поставят антени или да се сменят с нови, но това на банките ще им струва само 50 евро.
Няма да се плаща такса за новата услуга. При изтичане на срока на картата, антената на PayPass ще бъде поставена на новите пластики.

В Унгария банка ОТР, която е собственик на българската ДСК е пуснала и часовници с вградена антена за PayPass. Всяка банка сама решава дали да пледложи такива продукти на пазара. А MasterCard предлагат и специални стикери с такава антена, които могат да бъдат залепени на портфейла, на мобилния телефон или дори на медальон.