Мудрите - метод за релаксация и лечение!

Последните години в САЩ много нашумяха методът на Аюрведа за използване на лечебните мудри. Самата дума означава особено разположение на самите пръсти на ръцете, което има лечебен ефект и се използва в бойните изкуства. Има мудри, които са само за посветени, но лечебните по правило изискват 45 минути време. Може да се практикуват и докато гледате телевизия. Предлагам някои от тях, които помагат при най-често срещаните заболявания:
Мудра на душевното равновесие. Приспива, понижава кръвното, помага да се справите с депресията. Седнете удобно, не мислете за нищо и допрете върховете на показалците до върховете на палците. Нарича се джиан мудра.
Шуниа мудра, която помага да виждате като орел и чувате като тигър. Средните пръсти притиснете към палците. Отпуснете тялото в удобна поза.
Ваиу мудра при ишиас, треперене на ръцете и празнота на главата/световъртеж/. Необходимо е да се притиснат показалците от палците, другите пръсти се държат изправени.
Линга мудра - най-мързеливата диета. Тази мудра се практикува при белодробни възпаления, кашлица, и наднормено тегло. Пръстите на дясната ръка се преплитат с пръстиет на лявата ръка, като палъцът на лявата ръка е обхванат от допрените палец и показалец на дясната.
Пран мудра - за да сме енергични и да не изпитваме душевна слабост. Допират се въровете на първите и четвъртите пръсти.
Притхва мудра. Възвръща виталността. Практикувайте я, когато си лягате, за да сте напълно отпуснати. Необходимо е да се допрат върховете на четвърти и пети пръсти към върховете на първите. Останалите се държат изправени, но ръцете не са напрегнати.
Апан мудра - Чрез допира на трети и четвърти пръсти към първите можете да изчистите организма от отрови. Има и обезболяващо действие.
Шанкх мудра. Практикува се при загуба на гласа и болки в гърлото. Четирите пръста на дясната ръка обхващат палеца на лявата, пръстите на лявата са изправени върху сгънатите пръсти на дясната а палецът на дясата е опрян в средания пръст на лявата.
Ефектът на мудрите не се получава за един ден, йога практикуват упражнетията с години, но за да изпитате леебната им сила ви е необходима поне една седмица.
Според китайската традиционна медицина, дори да не правите гимнастика сутрин, трябва щом станете сутрин да разтегнете тялото във всички посоки, така енергиите имат свободен достъп до всички органи.
Силно се изпънете нагоре, докато изпукат гръбначните прешлeни. Извийте тялото наляво и надясно - отново до изпукване. Сгънете и разгънете всички стави и силно извийте врата в двете посоки, здравите кости пукат, а болните скърцат. Освава само да "стреснете" тялото, като се повдигнете на пръсти и рязко се отпуснете на петите. Само така денят може да започне наистина добре, за да завърши чудесно.