Как да се справим с вредните газове при боба!


Бобовите храни: фасул, леща, бакла, грах, соя, нахут – са богати на белтъци и скорбяла, на витамини от група В и Е, на калий, фосфор, магнезий и желязо. Те съдържат целулоза, която причинява флакуленция (образуване на газове в червата), затова в диететиката (особено при стомашно-чревните заболявания) бобовите храни се избягват. Фасулът е национална храна за българина, а соята в последните десетилетия намира все по-широка употреба, заради ценните й медико-биологични качества.
Вредните газове, които се образуват при консумацията на бобови растения, нарушават енергийното равновесие в организма. Ако прекалено много употребяваме подобни храни, натрупването им може да доведе до болести на жлъчката и черния дроб.
Как да премахнем вредното въздействие:
На Изток варивата винаги се пасирват, пюрета от грах, боб, леща не само са вкусни, но и полезни. Доказано е, че при пасирване много от вредните въздействия се премахват. Така, че бобът, предлаган под формата на пюре, няма да ви създава неприятности и неудобства....