Акупресура



Акупресурата е много популярно средство за облекчаване на често срещани болестни състояния и конкретни оплаквания. Когато се появят проблеми като главоболие, световъртеж, мускулни болки, не посягайте веднага към аспирина или другите възможни лекарства, ами опитайте с това. Постоянството неминуемо води до положителни резултати. Първо искам да изясня как трябва да се масажират точките. Притискането става с края на показалеца или на средния пръст(не се смейте). То може да се подсили, като върху показалеца сложите средния пръст. Може да се натиска с два пръста- с показалеца и средния- поставени един до друг.
Ако установите, че притискането на дадена точка предизвиква болка, първо направете малко и бързо кръгово движение с показалеца или средния пръст. Натискът трябва да е силен, но не дотолкова, че да предизвиква остра болка. Помнете- не трябва да натискате прекалено силно! Колкото по-често и по-дълго притискате точката- толкова по-добре. При всички сериозни, остри или хронични заболявания, обработвайте точката всекидневно през първата седмица, после 2-3 пъти седмично, а накрая- веднъж седмично. Понякога подобрението настъпва по-бавно, в друг случай може да стане невероятно бързо. Разгледайте добре горепосочените схеми- това са всички точки на главата, които можете да масажирате.

Ето и обясненията към точките:
2M предна фонтанела, използва се за премахване на стягащо главоболие
Разположена е непосредствено върху напречния улей (там, където се напипва фонтанелата, в предната горна част на главата). Въздействието върху тази точка се препоръчва при стягащо главоболие, когато усещате, че "главата ви се пръска". Тази точка е отговорна за състоянието на черепно-мозъчната течност.
35 е двойка соматична, оказва общоукрепващо действие върху целия организъм. Контролира функциите на малкия мозък. Разположена е от двете страни на точка 1B , на разстояние приблизително 2,5 по 2,5 см зад тази точка. Заедно с точка 1B образуват триъгълник. акупресурата на тези точки отстранява някои очни заболявания.
1B Контролира нервния възел на сърцето и пилора на стомаха. Разположена е в центъра на горната част на темето, на растояние приблизително 2,5 см пред задната фонтанела. Въздействието върху тази точка премахва спазмите в коремната област, отстранява подуването. Това е много чувствителна точка така че бъдете внимателни с нея!
9M Заден улей (фонтанела) контролира функциите на мозъка, движението на енергията, отстранява подпухналост. Разположена е на задната фонтанела, хармонизира енергията между хипофизата и шишковидната жлеза, контролира преместването на енергията надолу към гръбначния мозък. Оказва лечебно въздействие при мозъчни разтройства, изважда от организма излишната течност, отсранява отоците на краката, подуването. Лекува дебелото черво. Това е една от важните точки в акупресурата.
5M е двойка- контролира емоционалния център на мозъка. Разположена е по-ниско от салвиевата бразда (виж схемата 2B ), там където се съединяват теменните и челните кости, от двете страни на главата. Точка 5M регулира емоционалния фон. Въздействието върху тази точка, отстранява главоболието, локализирано в челните области на главата. Акупресурата на тази точка трябва да става под ЛЕКАРСКИ КОНТРОЛ.
1M е двойка- лекува диплодокия (двойно зрение). разположена е там, където се съединяват костите на слепоочието и челната кост (виж схемата), от двете страни на главата. Ако тази точка е чувствителна и болезнена, това показва наличие на разстройство в черепно-мозъчните нерви. Въздействието на тази точка лекува двойно зрение, а също така лекува функциите на червата.
2B е много важна зона. Разположена е върху салвиевата бразда, оказва лечебен ефект на капилярната система и на коронарната артерия на сърцето. Точките разположени зад лявото ухо и по-нагоре върху салвиевата бразда, лекуват коронарните сърдечни артерии и белодробните капиляри. Точките под ухото се използват при лечение на ушите и на гласните струни.
3M Отстранява световъртеж, лекува стомаха и трахеята. разположена е на средно-предната линия на главата, приблизително 5 см пред предната фонтанела. Въздействието върху тази точка лекува стомаха, трахеята, а също и варолевият мост, разположен в ствола на мозъка и отговорен за осигуряването на кислорода на мозъка. Акупресурата на тази точка отстранява виенето на свят.
10B е психосоматична точка и се използва за лечение на замъглено зрение. Представлява костна издутина, която минава по челото, от слепоочие до слепоочие, през центъра на челната кост и нагоре, на разстояние около 5 см над слепоочната кост. Този около 5-сантиметров участък е много важна зона. Двете точки 10B са разположени непосредствено над началото на всяка от веждите- при въздействието върху тях се лекуват очите. Централната кост напречно на челото е орговорна за състоянието на психиката, а също така е и общосоматична.
18 е много важна, отговорна е за функцията на хипофизата. тя е разположена между точките 10B в центъра на челото. Силната болка в тази точка показва нарушения на хипофизата, която е една от най-важните жлези с вътрешна секреция. При нарушения в точка 10B трябва да се въздейства едновременно и на точка 21.
14M не е двойка- свързана е с очите, стомаха, долната част на краката. Точката е разположена в центъра, между веждите, в основата на носа, има форма на издутина. Въздействието върху тази точка може да отстрани някои проблеми, свързани с нарушение на зрението, дисфункция на стомаха, болки в долната част на краката.
6 е двойка- оказва лечебно въздействие върху мозъка и синусите. Разположена е на предния край на костта над очите, от двете страни на основата на носа (в началото на веждите). Лекува всички синуси.
34 е двойка- оказва лечебно въздействие на челните части на мозъка, контролира съзнанието, подхранва с енергия организма. Разположена е непосредствено над средата на веждите, на челната кост. Лекува очите и червата. въздействието върху нея. Въздействието върху тази точка премахва интоксикациите при хранителни отравяния. Ако ви се доспива, когато шофирате, за няколко секунди натиснете енергично тази точка- ще почувствате прилив на енергия и сънливостта ще премине.
10M е двойка- соматична, оказва лечебно въздействие при заболявания на черния дроб, жлъчния мехур, плеврите, ишиас. Разположена е във вдлъбнатината над очите, под веждите. При натиск се получава лечебен ефект при заболявания на челните части на главния мозък. Тази точка прави връзка между главния мозък, черния дроб и жлъчния мехур; лекува невралгии на седлищния нерв, отстранява болки в кръста и краката.
17 Разположена е от двете страни на горната част на носа (междуочието). Плъзгайте краищата на палците под веждите до тази точка и натискайте по посока нагоре. Всеки болезнен участък в тази област трябва да се обработва с палеца. Точката е изключително важна, защото свръхнапрежението на очите е една от най-разпространените причини за главоболие. Точка 17 се използва също при лечение на стомаха.
13M лекува язва на дванадесетопръстника и възпаление на белите дробове. Разположена е по средата на носа, на границата, където свършва костта и започва хрущялът; свързана е с тилната част на главния мозък, може да се предотврати възпаление на белите дробове. При лекуване на язва на дванадесетопръстника върху тази точка трябва да се въздейства всекидневно докато настъпи подобрение.
16M спира кихането, лекува и някои видове парализа. Разположена е под центъра на носа. Свързана е с предната част на хипофизната жлеза.
9B е двойка- въздействието върху нея нормализира функциите на дебелото черво и на бъбреците. Разположена е до горния край на костта на скулите, пред горния край на ухото. Точките 9B рефлекторно са свързани с бъбреците и с дебелото черво.
12M е двойка- използва се при атеросклероза, заболявания на сърцето, болки в мускулите и измененията във венозната система. Разположена е по-ниско от точка 9B пред долната извивка на ушната мида. Лекува мускулите, включително сърдечния мускул, цялата венозна система ( в това число и цялата венозна система на белите дробове и очите), патология на ушите (евстахиевите тръби), а също така и сърдечните клапи. Точката се използва и при някакои видове главоболие.
Забележка: При сърдечни заболявания, в случай на болезненост на тези точки, върху тях трябва да се въздейства едновременно.
16B е двойка- специфична точка за лекуване на хрема, контролира задната част на хипофизната жлеза. разположена е под краищата на устните, от двете страни на брадичката, в центъра на долната челюстна кост, върху долночелюстния отвор. Свързана е със задната част на хипофизната жлеза. използва се при ендокринните разтройства.
E смъква повишеното кръвно наляхане; това е точката "бърза помощ". Разположението на тази точка се вижда на схемата. При високо кръвно налягане натискайте направо в ухото, след това по посока на носа. Това предизвиква усещане в цялото тяло или в фолните крайници. Ефектът се проявява веднага, още след първата процедура.
11B е двойка- диагностична точка, свидетелства за възпалителни процеси в организма. Разположена е в задните части на скулите. Болезнеността при натиск на тази точка показва наличието на огнища на инфекция в главата или други части на тялото.
11M се използва за лечение на алергия, при заболявания на бронхите или на белите дробове. С показалците на двете ръце силно натискайте навътре и нагоре в областта около двете страни на носа. При натискане нагоре се усеща долната част на малката кост- това е симетричната точка на 11M . Чрез въздействие върху тази точка се постига лечебен резултат при възпаления на горночелюстните кухини, алергия и запушване на носа. Точката рефлекторно свързва главния мозък с малките бронхи и с белите дробове.
63 е двойка- ефективна е при загуба на паметта (амнезия). Разположена е в края на шиловидната кост- въздействието върху нея се оказва при натиск под ухото.
JB8 е ефективна при зъбобол- разположена е под долната челюст и преставлява улейче в костта. Ако придвижите пръст надолу по посока на гърба, ще можете да го напипате.
19 е двойка- ефективна е при умствени разстройства, интоксикации, заболявания на венците, общосоматична. Разположена е в малка падина над сосковидния израстък на костта на слепоочието. Въздействието върху тази точка отсранява интоксикацията, лекува венозната система (тромбози и тромбофлебити), подобрява зрението, умствените способности, регулира апетита. Това е важна точка в акупресурата.
80 е двойка- ефективна е при главоболие, кръвоизливи от носа, заболявания на далака. Разположена е под основата на черепа, на задната повърхност на врата, от двете страни на срредата му. Лекува главоболие, някои видове очни заболявания, а също и кръвоизливи от носа. Осъществява връзката на главния мозък с далака.
Забележка: Честите кръвоизливи от носа могат да свидетелстват за заболяване на далака.

Искрено се надявам да не съм ви отегчила и това да ви помогне в ежедневието. Не бъдете скептични- резултатите със сигурност са положителни ако следвате указанията. Приятно самомасажиране. Поздрави!


Източник: Д-р Франсис М. Хюстън- "Акупресура за всички", изд. Слънце, 1995 година