Как да се грижим за кожата на лицето при акне!


Акнето/младежките пъпки/ е признак за недостатъчно изхвърляне на отровите и шлаките от организма. Ако акнето е по време на пубертета е възможно причината да е болестен процес свързан със свръхфункция на мастните жлези. Но е възможно да сигнализира за стафилококова инфикция в организма. Ако чистотата на кожата на лицето ви безпокои, направете изследване за стафиликокова инфекция.

Ако акнето не е следствие на инфекция, лекуването започва с лечение на нередовния стомах. Запекът може да се  премахне с билки/ленено семе, кори зърнастец и др./, чрез приемане на подходящи таблетки от аптеката и  промяна в хранителния режим-изключване на някои храни и изключване на други. Зле влияят на кожата шоколадът, тестените изделия, захарта, консервираните храни, алкохолът и др. Разкрасяващо действие за кожата имат пшеничните зародиши, варената тиква, варената царевица, салата от попарени листа коприва, сините сливи/накиснати и престояли 12 часа във вода/яжте на гладно. Пресният сок от моркови, зеле, зелени чушки, круши, ябълки, ягоди и времето прекарано на чист въздух и гимнастика допринасят за красивата кожа.

Ако възпалението е много голямо трябва да се съветвате със специалист. Ето и някои лесни за приложение рецепти:

Сложете 6 супени лъжици пресни листа от коприва/или 3 суп. лъж сухи листа/ в 1 литър кипяща вода. Оставете да врят 15 минути.  Прецедете и изплакнете лицето с течността. Изплаквайте 4-5 пъти през деня.

Смесете 50 мл. сок от диня, 50 мл. сок от краставица, 50 мл чист спирт. С получената смес мажете лицето 2-3 пъти на ден.

Сложете 3 пресни цветя от невен в салицилов спирт, или 6 лъж. сух в 100 мл. салицилов спирт. Оставете да киснат 24 часа. Прецедете и 2 пъти на ден мажете лицето, като към 2 супени лъжици  топла вода прибавите 1 суп. лъж. от настойката.