Билките в домашни условия!


Замърсяването на околната среда, все повече обременява организма с всевъзможни химични съединения, употребата на храни и козметични химични средства, съдържащи голям брой консерванти и стабилизатори се отразява върху способността на кожата да се възстановява и тя става свръхчувствителна. Затова съвременната козметика все повече се обръща към природните козметични средства. Използването на различни растения е познато от дълбока древност.

За да се получат доброкачествени лечебни препарати с билки в домашни условия трябва да се спазва технологията за приготвяне.

Билките се нарязват или смилат в кафемелачка.

При получаване на настройката билката се залива с гореща вода. Съдът се захлупва и се оставя на слаб огън/за настройка - 15 мин. за отвара - 30 мин./

Течността се охлажда при стайна температура, без да се отхлупва. Настройката се прецежда през марля след 45-50 минути, отварата след 10 минути. Ако сме използвали билки, богати на дъбилни вещества/дъбови кори, бреза, див кестен, върба, градински чай, бял равнец/ сместа се прецежда веднага. При охлаждане течността потъмнява. Така получената течност може да се съхранява в хладилник 3-4 дни.