Защо не трябва да спим с крака към вратата?

Мнозина са чували правилото, че не трябва да спиш с крака към вратата, за да не привлечеш смъртта. Почти всички от нас на подсъзнателно ниво не си лягаме с крака към вратата. В тази статия решихме да поговорим за популярните митове, суеверия и научни обосновки.
Смята се, че не можете да спите с крака към вратата, защото това прилича на погребален ритуал - починалият се изнася с краката напред. Хората вярват в това отдавна. Има няколко версии за произхода на този знак:
Суеверия:
Старо скандинавски. Хората в Древна Скандинавия вярвали, че има три свята: светът на боговете на небето, светът на хората на земята и другият свят, където живеят всички мъртви. Смятало се е, че само стените защитават човек от душите на мъртви хора и чудовища, а всяка врата е изход към друг свят. Затова те винаги, и особено в сън, се опитвали да стоят далеч от тях.
Езотерична версия. Езотериците са убедени, че сънят и смъртта имат много общо. Казват, че душата в единия и в другия случай отлита, за да се скита в астралната равнина. И ако душата излети през вратата, тогава тя може да се изгуби там и да не се върне на този свят. Тогава човекът естествено ще умре.
Именно поради това мъртвите се пренасят с краката си напред - смята се, че това е последният път и те не трябва да търсят път назад.
Какво говорят учените:
Учените и психолозите са убедени, че не е страшно да спиш с крака до вратата. Съвременната наука опровергава всички версии. Но някои хора наистина не трябва да спят с крака към вратата - тези, които са твърде притеснени от поличби.
  
Източник:https://podrobnosti.ua/2271093-pochemu-nelzja-spat-nogami-k-dveri.html