Универсално тесто!

Предлагам ви една универсална рецепта за тесто, от което може да направите както вкусни мекици, така и баница или пирожки:

Един килограм пресято брашно, правим кладенче и добавяме суха мая/колкото орехче/ предварително разтворена в чаена чаша топло прясно мляко, 1 ч.л. сол, 1 кофичка кисело мляко, половин чаена лъжичка сода за хляб и 1 яйце.
Приготвяме меко, добре измесено тесто, което поставяме в найлонов плик, намазан предварително отвътре с олио. Връзваме го в края, за да има място тестото да бухва, и го оставяме в хладилника. там то втасва и може да се съхранява до една седмица. Ако искате да го използвате същия ден, оставете го на топло.
От това тесто може да приготвим:
Мекици: Късат се малки топчета тесто, които се разтеглят и се пържат в нагорещено олио. В разтегнатите мекици може да се добави плънка със сирене.
Пирожки: Парчето тесто се разточва, намазва се с разтопено масло/може с олио или мас/, прегъва се на две. Получава се дълго парче тесто, намазва се отгоре и пак се прегъва по същия начин-двата дълги края един срещу друг и после един срещу друг. Разточва се отново и се повтаря прегъването. При следващото разточване се режат малки квадрати. В средата на всеки от тях се поставят различни плънки/сирене и яйца, приготвена кайма/ и четирите края се затискат в средата един върху друг върху плънката. Пирожките се намазват отгоре с разбито яйце и се пекат в умерена фурна.
Пържени пирожки: Тестото се приготвя както за печените. Нарязват се правоъгълници, в тях се поставят натрошено сирене, смесено с яйце, прегъват се, притискат се краищата им и се пържат в сгорещено олио.
Баница: Тестото се приготвя по същия начин, както при пирожките, но вместо да се режат квадрати, върху целия разточен лист се поставя плънката/ тук тя може да бъде и още по-разнообразна-освен посочените горе, също и нарязани наситнени колбаси, спанак, лапад, праз лук/. Навива се, намазва се с  разбито яйце и се пече.