Шафран защитава здравето на главния мозък!

Използваната в много страни подправка шафран, помага за защита на мозъчните клетки от вредните ефекти на възпалителни заболявания, включително свързаните с възрастта патологии на множествената склероза.
Учените отдавна са стигнали до заключението, че развитието на възпалителни състояния в огнището на заболяването е опит на имунната система, да елиминира патогени, увредени клетки, патогенни организми.. Само след премахване на патогена започва лечебния процес. При множествена склероза, възпалението се развива в невроните поради слаба защита от защитния слой миелин. Проявите на множествена склероза са разностранни - нарушена зрителна функция, мускулни крампи, загуба на тактилна чувствителност, нарушения в говора., световъртеж, главоболие и депресия. 
Шафрана съдържа специална съставка кроцин, който защитава мозъчните клетки от патологичен ефект. Кроцина има положително въздействие върху няколко групи от клетки, по специално защитава клетките, които са били в основата на миелина, предпазващи от възпаление.Учените предполагат, че
шафран може да се използва в традиционната медицина за профилактика и лечение при хронично възпаление на мозъка.