Сензация в регенеративната медицина!

Сензация в света на науката: Таблетка  "вечната младост" създадоха учени от Новосибирск и Томск. Те разработиха лекарство, което стимулира производството на стволови клетки и подмладяване на организма. Още тази година, експерти планират да започнат клинични изпитания на лекарството.

 Откритието е в състояние да забави застаряването и увеличи продължителността на живота. Учените са готови да докажат, че клетъчната технология може да се намесва в процеса на стареене.Отдавна е известно, че стволовите клетки се превръщат в клетки на всеки орган. Но колкото повече остаряваме - толкова повече те намаляват. Губят активните си свойства - и  е на лице стареенето. Новият препарат, наричан G5, коренно промени ситуацията. Той повишава освобождаването на стволови клетки с близо 40 на сто. "Тези стволови клетки, които преди това не са работили в човешкото тяло, сега ще влязат и ще работят" - обяснява механизма на действие, основателя на фармацевтичните изследвания и производство  Andrew Bekarev.Направени са опити с две групи мишки, на едните е дадено лекарство, на другите не.. След 18 месеца, мишките са показали коренно различни резултати. Едните/без препарата/ са били по-малко, боледували, а другите са живели до 30 месеца с никакви признаци на старост. Според учените, новото лекарство ще бъде ефективно при лечението на тежки заболявания на черния дроб, белите дробове, заболявания на нервната система. "Ние показахме, че това лекарство е в състояние да възстанови човешката памет, - казва Александър Дугай, директор на Института по фармакология на Томск -. То може да бъде наречено "подмладяване ".Сибирските учени твърдят, че това  сензационно откритие е нова насока на регенеративната медицина. G5 забавя процеса на стареене и увеличава продължителността на живота.Кога можем да си купим тези таблетки е трудно да се каже с точност. До края на ноември

завършват предклиничните проучвания. Следваща стъпка са клинични тестове с участието на доброволци. Това може да отнеме година или две. Но, едно е ясно: "таблетки за младост" - това вече не е мит.