Безвкусната храна причина за меланхолия!


Всички, които се опитват да се хранят здравословно са се убедили, че полезното не винаги е вкусно....



Ако храната е полезна, но блудкава, трябва ли да се яде? Според изследователи лошо сготвена храна има отрицателно въздействие върху емоционалното ни състояние. Безвкусната храна може да доведе до апатия, умора, нарушения на нервната система и дори депресия.

Според Globalscience, невкусната храна е особено опасна за хора, които са твърде емоционални и склонни към депресия. Основните жертви на така наречената "хранителна депресия" са жените, защото те са по-склонни от мъжете да прилагат в името на красотата моно-диета. При тези лишения, определено количество витамини, минерали и други хранителни вещества липсват.При често прилагане на диети, липсата на тези вещества става хронично (според статистиката, жените прекарват на диета средно на 17 години).

В развитите страни, хората все по-рядко готвят у дома, поради служебни ангажименти или просто липса на кулинарни умения. Според изследователите, тези, които ядат домашна храна, живеят по-дълго от тези, които пренебрегват готвенето.

Но как да разберем какво да готвим, ако продуктите, които се възхваляват за техните полезни качества, някак си ви отвращават? По-добре е да слушаме себе си, диетолозите препоръчват: според тях, на вкусовите рецептори може да се разчита, като сигнал на тялото, че не е в състояние да смила тези храни и се нуждае от нещо друго.

За отвръщението от някои храни може да има различни причини причини:

личен опит - например, които поне веднъж в живота си се е отравял с гъби, след това се отнася към тях внимателно, тъй като организмът приема това като потенциално отровна храна;
някои организми просто не могат да преработват определени храни, пример лактоза - много хора не обичат мляко, защото телата им не могат да усвояват лактозата).

От друга страна, ако човек има желание да държи в устата си някакви определени предмети, например метал, пясък-това може да е сигнал за липса на калций и желязо,
Повечето диетолози препоръчват да отидете до магазина, без предварителен списък на продуктите: Хората, обикаляйки витрините, чувстват необходимостта да купуват банани, извара или пресни билки - и е напълно възможно, че това е храна, от която тялото се нуждае в момента.
С една дума яжте, каквото ви се яде в момента.......