Симетричното лице - знак за здраве!



Симетричното лице свидетелства за здравето на неговия притежател - съобщават американски учени.
Хората със симетрични лица се радват на добро здраве и успех с противоположния пол.




Симетрията е тясно свързана с факта, че някои мъже са по-мъжествени, а някои жени по-женствени. Според проучванията такива хора са продукт на голям брой гени. Всичко това се дължи на влиянието на тестостерон и естроген в периода на развитие, съобщават учените, чиито резултати са публикувани в списание "Эволюция и поведение человека"

Освен това, симетричното лице е признак за това, че организмът на човека се явява добре подготвен за борба с инфекциите. Обичайните простуда, астма и грип с голяма вероятност отстъпват пред хората, при които лявата страна с точност съвпада с дясната.
Както пише The Independentто, изледователи измерили пропорциите на лицето при 400 млади хора и съпоставили данните с медицинските им картони за последните три години. Измервани са такива неща, като дължината на брадичката, ширината на челюстта, ширината на устните, ширината и височината на очите.

Когато американските изследовали разучили нивото на заболяванията и честотата на употреба на антибиотици, открили пряка връзка на тези параметри с външния вид. "Изследването, предоставя доказателства, че мъжествеността при мъжете е знак за висока степен на резистентност към инфекциозни заболявания, особено респираторните заболявания" - потвърждават авторите. По същия начин, женствеността при жените е знак за тяхната устойчивост към респираторни заболявания, посочва изданието.

Добре известно е, че тестостеронът е свързан със способността на имунната система за борба с болестите. Професор Дейв Перети професор в Университета на св. Андрей съобщава, че жените предпочитат симетричните лица, защото това показва, партньор със здрави гени. Учени от Университета на Ню Мексико предупреждават, че жените, чиито партньори имат уши, на различни нива, несиметрични пръсти на ръцете или лактите, често фантазират за секс с други мъже по време на овулацията.

Въпреки това, учените предупреждават, че връзката между външния вид и здравето може да се трансформира през годините. А в дългосрочен план, излишък на тестостерон - не винаги е добро. "Тестостеронът влияе на продължителността на живота, доказва го дълголетието на кастрираните мъже" - казват учените.

Последващи проучвания в Обединеното кралство са довели до подобни заключения: "Ние направихме проучване свързано със симетрията на лицето и дойдохме до заключение, че много асиметричното лице отблъсква хората. Но, ако мъж или жена има симетрично лице, то той ви привлича на подсъзнателно ниво, защото при еволюцията на хората, подсъзнателно се стремим да се възпроизвеждаме с тези, които се възприемат като по-здрави индивиди. Здравословни гени означават симетрично лице "- обяснява д-р Ник Нийв, еволюционен психолог от университета в Нортъмбрия университет.