Честото поглеждане в огледалото отключва депресии!



Огледалото предизвиква депресия. Честото гледане в огледалото предизвиква у жените безпокойство и комплекси по повод собствения външен вид. До такъв извод са стигнали изследователите в института по психиатрия в Лондон.
Те наблюдавали група доброволци, които гледали своето отражение не по-малко от 10 минути всеки ден. С течение на времето нивото на безпокойство и даже депресия по повод собствения външен вид плавно нараствал. В началото на изследването при част от доброволците е наблюдавано пълно удовлетворение от своя външен вид.
Очаквало се, че гледането в огледалото ще предизвика ефект на дискомфорт, само при психически лабилните хора, страдащи от психическо разстройство, при което хората са много обезпокоени и заети с незначителните дефекти или особености на своето тяло.
За изненада на учените даже съвършено здрави доброволци започнали да проявяват признаци на стрес и безпокойство по повод външността си на която се любували по няколко минути на ден. По данни на проучване, средната британска жена се гледа в огледалото средно по 38 пъти на ден, а мъжът 18 пъти. Жените харесват своето отражение значително повече от мъжете.
Според психолозите, до 80 % от представителките на нежния пол са разочаровани от отражението си. Изследователите се опитвали да докажат причината за депресията при лабилните психики, но стигнали до извода, че огледалото се явява като ключов фактор за безпокойството и стреса дори при напълно здрави хора и причинява немалко душевни страдания.