Диетите опасни за нашите зъби!

Жените в преследване на красотата са готови на нечовешки жертви. За достигане на идеална фигура много от нас се изтезават със страшни диети и безжалостно се отказват от жизнено важни продукти, необходими за здравето на организма. Заслужава ли си заради успеха сред мъжете подобни лишения?

Гладуването нанася сериозен удар по храносмилателните органи и нанася непоправима вреда на зъбите. Съгласете се, че наистина е хубаво да се представим с тънка талия, но заслужава ли си да рискуваме да развалим зъбите си. Мирисът на болни зъби или тънка талия е за предпочитане?

----1.jpg----2.jpg

Небалансираната и нискокалорична диета може да бъде причина за развитието на кариес и възпалителни процеси в устната кухина. Основните причини са липсата на така необходимите за зъбите изграждащи елементи като белтък, мазнини, въглехидрати, витамини. Недостигът на всички тези елементи заедно с изтънелият емайл, са причина за появата на кръвотечение и кариес.

Особено популярни сред жените са течните диети, сокове и коктейли. Въпреки богатството на витамини не са достатъчни за работата на зъбите. Нискокалоричните супи нарушават дъвкателната функция и естествения процес на самоочистване от налепи и бактерии.

Съществува ли идеална диета, която да съхрани цялостта на зъбите и да позволи бързо да се освободим от килограмите? Възможен е компромис-да се въздържаме от екстремална диета, а да се придържаме на дългосрочна и рационална диета, включваща калции, желязо. Стоматолозите препоръчват риба, плодове, зеленчуци, мляко...

И не трябва да се забравя, че диетите принасят кратковременен резултат, който много бързо изчезва. А много от жените си възвръщат предишния апетит и в подарък им остават само развалените зъби.

Затова най-правилната диета и единствено вярно решение се оказва самодисциплината, отказа от сладка, солена, пикантна, мазна храна и се препоръчва занимание със спорт.