Домашен тиквеник!




Необходими продукти: 500г брашно, 250мл прясно мляко, една щипка сол, 180мл олио, един бакпулвер, 200г захар, 150г орехи, 1 чаена лъжичка канела, 100мл вода, 50г пудра захар, 1,5кг тиква.
Приготвяне: Обелете и нарежете тиквата, печете я в умерена фурна. След като се изпече се прави на пюре, което се запържва в олио и малко вода. Прибавят се прясното мляко и захарта. Разбърква се много добре. Когато изстине се добавят счуканите орехови ядки и канелата.
С пресятото брашно, солта, 150мл олио, водата и бакпулвера се омесва тесто, което се разделя на две части и от всяка се разточва дебела кора с големина колкото дъното на тавата. Едната кора се поставя в намазаната с олио тава, сместа се разстила върху нея и се покрива с втората. Двете кори се притискат в краищата. Тиквеникът се пече в умерена фурна. Сервира се охладен и поръсен с пудра захар.