Моркови за вечна младост!


Есента е сезонът на моркова, вече са приключили пресните летни зеленчуци и е време да се насладим на прекрасните му лечебни свойства।
Хората консумиращи редовно моркови имат гладка кожа, добро зрение и не страдат от запек। Високото съдържание на бета-каротин, калий, целулоза, фолиева киселина, витамини усилва имунната система и предпазва от появата на някои видове рак। В морковите има някои видове химични съединения, които предотвратяват образуването на свободни радикали и забавят състаряването на организма। Известно е , че свободните радикали разрушават клетките и способстват за развитие на хронични заболявания। Според специалисти, ако изяждаме поне по един морков на ден, можем да забавим стареенето॥ Бета - каротина попаднал в тялото се превръща във витамин А।
Изследвания през последните години показват, че е по-добре да се консумира пресен морков, отколкото капсули с бета-каротин и е доказано, че пектинът във вълшебния зеленчук намалява и хелестерола। Консумирането само на два моркова на ден намаляват холестерола десет - двадесет процента।
Ако морковите дразнят стомаха ви, направете си сок, който може да разредите с вода, или настържете на най-ситното ренде। Освен това сложете олио или зехтин в салатата, бета-каротинът е мастно разтворим।
Ниската калоричност на морковите го прави незаменим при диети.