Прополисът - природен антибиотик!

Един от най-добрите естествени антибиотици е прополисът - пчелен клей, който може да се справи с гъбички, бактерии и вируси не по-зле от синтетичните антибиотици. Но за разлика от тях не уврежда микрофлората на червата. Препоръчва се при заболявания на черния дроб, отит, фарингит, синузит, язва, дерматити, атеросклероза.
Спиртен разтвор от прополис: Купувате етилов спирт от аптеката и в 100мл. настъргвате около 30 гр. прополис.След два дни разтворът е готов. В аптеките се продава и клеева тинктура, която е 30-процентен разтвор на прополис.
Ако искаме да укрепим имунитета си, трябва да пием профилактично пролет и есен веднъж дневно по 20 капки тинктура, разтворени в чаша вода или мляко, половин час преди хранене. Когато усетим, че грипът ни напада, можем да пием дозата по три пъти дневно.
От хрема и синузит можем да се отървем, като вкараме в носа си напоени с разтвор дълги тампони или клечки за уши/но внимателно за да не се нараним/
Тинктурата може да се прилага и при болки и отити в ушите. Капе се по една капка от тинктурата в ухо.
Антибактериалните свойства на прополиса се използва и при кожни раздразнения, като мястото се намазва с памук натопен в тинктурата. Препоръчва се дори и при рани и изгаряния.
С 5% разтвор се мажат афти и възпалени венци. При пародонтоза се жабури след измиване на зъбите. След хирургични интервенции в устната кухина, жабуренето с р-р от прополис ще възпрепятства възпаление и усложнение и ще намали болката.