Баклава с тиква!


Продукти: пакет кори, 1кг. захар, 300 гр. настъргана тиква, 1ч. чаша натрошени орехи, 4 с.л. олио, 1 пакетче масло.

Най-добре се приготвя баклавата в тава, с големината на точената кора. За тази цел тавичката от фурната на самата печка е идеална.
Нареждат се половината кори, като между всяка се намазва съвсем леко с олио, за да няма мирис на сурово брашно. По средата се изсипва сместа от настърганата тиква, леко запържена с олио и ч. чаша захар и орехите. Отгоре се нареждат останалите кори по същия начин. Нарязва се на ромбоиди и се залива с врялото разтопено масло. Пече се на предварително загрята фурна, на 180 градуса. След като изстине се залива с горещ сироп, който се приготвя от захар/пълен компотен буркан/ и вода/пълен компотен буркан/ след като е врял 5 минути.