Смогът в градовете - убиец на женската красота!



Според учени, ако искаме да сме с красива кожа и да забавим процесите на стареене, трябва да избягваме местата със силно замърсяване на въздуха със сажди и фини прахови частици.
Преди се смяташе, че стареенето на кожата най-вече е подвласно на слънчевите лъчи, но днес вече е ясно, че стареенето зависи не само от физиологичните процеси в самия организъм, но и от съдържанието на атмосферната среда.

Западни капацитети в областта на здравето, установиха, че тютюнопушенето и мръсният въздух в големите градове имат още по-пагубно въздействие върху структурата на кожата. Екипът на Хенрих Хайне в Дюселдорф, Германия направил смайващи заключения при проучване за въздействието на мръсния въздух върху процеса на стареене на кожата. В проучването участвали 400 жени, при които е било установено вредата на замърсителите в атмосферата върху дихателната система, възпалителни процеси и стареенето на организма. Изследователите анализирали и състава на въздуха в районите, в които живеели участничките в изследването. Особено внимание било отделено на съдържанието на сажди и фините прахови частици в атмосферата прибавени от автомобилите.
Запрашеността в големите градове е резултат от натрупването на фини прахови частици, които се задържат в атмосферата. Високата концентрация на този вид замърсители в големи градове се дължи на големия брой стари автомобили, старите, замърсени и некачествени настилки. Известно е, че прахта играе роля на похлупак, под който се задържат всички отделени от автомобилите и индустрията газове. Това състояние на въздуха в големите градове е познато като атмосферен смог. Фините прахови частици увреждат силно белия дроб, полепвайки по него безпрепятствено, тъй като човешкият организъм няма чак толкова прецизни филтри, които да ги възпрепятстват, категорични са експерти.
Саждите и фините прахови частици са виновни за пигментните петна, които са признак за стареене на кожата.
Участничките живели в по-чисти райони, извън големите градове, изглеждали значително по-млади.
При жените, живяли дълги години близо до натоварени пътища, пигментните петна по шията били с 35% повече, а тези по бузите с -15%.
Д-р Джийн Kрутман - ръководител на изследването заключил за безспорната връзка между замърсяването на въздуха и стареенето на кожата.
Резултатите от изследването са публикувани в списание Journal of Investigative Dermatology .